UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, parte a unui consorțiu universitar european de elită în domeniul cercetării

Universitatea de Medicină  și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca face parte din consorțiul universitar european NeurotechEU (European University of Brain and Technology) pentru promovarea cercetării în domeniul neuroștiinței și neurotehnologiilor, alături de șapte mari instituții de învățământ superior din Europa și din lume: Universitatea Oxford (Marea Britanie), Karolinska Institutet (Suedia), Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität (Germania), Radboud Universiteit (Olanda), Universidad Miguel Hernández (Spania) Debreceni Egyetem (Ungaria) și Boğaziçi Üniversitesi (Turcia).

UMF „Iuliu Hațieganu” este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în cele 41 de “Universități Europene”, consorții transnaționale ce vizează consolidarea și îmbunătățirea învățământului superior în Uniunea Europeană și stimularea cooperării între instituții, studenții acestora și cadrele didactice. Recomandarea de includere a UMF „Iuliu Hațieganu” în consorțiul NeurotechEU a fost făcută de Karolinska Institutet din Suedia, cu care universitatea clujeană are o bună relație de colaborare încă din anul 2009.

De la sănătate și asistență medicală, la învățare și educație, neuroștiința are un rol cheie în rezolvarea unora dintre cele mai acute provocări cu care ne confruntăm astăzi în Europa.

Proiectul NeurotechEU își propune construirea unei rețele de excelență în cercetare în domeniul neuroștiinței și neurotehnologiilor, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene. Ca o alianță formată, pe lângă cele opt universități de top, și din peste 100 de parteneri industriali, academici și societali, NeurotechEU va implementa un program de formare pentru studenți de licență, masteranzi și doctoranzi, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății.

Obiectivele consorțiului NeurotechEU sunt:

  • Crearea sinergiei pentru o strategie pe termen lung în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiilor, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene în ansamblul său;
  • Mobilitate pentru studenți, cercetători și cadre pentru a studia, a se pregăti și a inova;
  • Programă flexibilă, adaptată nevoilor fiecărui student, fără constrângeri legate de capacitățile instituționale sau de granițe;
  • Cooperare de durată între parteneri pentru o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiilor.

 Consorțiul universităților europene NeurotechEU include:

  • NeurotechEU Campus+, un campus digital unde studenții pot, printre altele, afla despre cursurile oferite, pot urmări cursuri online, pot organiza și participa la grupuri de studiu;
  • NeurotechEU Graduate School în cadrul căreia studenții vor fi pregătiți într-un mediu internațional și intersectorial;
  • NeurotechEU Lifelong Learning Center, care va oferi oportunități de pregătire continuă după terminarea educației formale.

 Studenții vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, îi va ajuta să devină viitori lideri transformatori ai societății, industriei și academiei. Curriculumul lor personalizat va fi livrat în toate regiunile geografice ale Europei; prin urmare, studenții NeurotechEU vor beneficia de un mediu favorabil, multicultural și multilingv, promovând adevărata identitate europeană în societate.

 NeurotechEU va facilita inovarea tehnologică  și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară  și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, transnațională și aplicată pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor.

 Acest proiect reprezintă o mare realizare pentru universitatea noastră și pentru învățământul medical românesc. Să facem parte din consorțiul NeurotechEU, alături de instituții de învățământ superior de mare valoare, reprezintă o oportunitate deosebită pentru cadrele didactice și studenții noștri, care vor avea posibilitatea să studieze și să cerceteze în universitățile partenere. Ne bucurăm că am mai făcut un pas spre recunoașterea europeană a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Posted in Evenimente UMF