O nouă lucrare de George Enescu în premieră absolută pe scena clujeană

Joi, 27 aprilie, ora 19:00, va avea loc la Auditorium Maximum Concertul simfonic susținut de Orchestra Antonin Ciolan a Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”.

Evenimentul prilejuiește o nouă premieră absolută: interpretarea Fanteziei pentru vioară și orchestră de George Enescu, lucrare descoperită (în arhivele Muzeului ,,George Enescu”) și pregătită pentru editare de acad. prof. univ. dr. Cornel Țăranu, (re)cunoscut și activ promotor al creației enesciene. De altfel, acest demers se constituie într-o continuare a acțiunilor domniei-sale de recuperare și valorificare a moștenirii muzicale semnate de George Enescu, fiind a șasea lucrare descoperită de domnia-sa și interpretată de ansamblurile Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”, aspect ce particularizează instituția clujeană în peisajul academic-muzical românesc.

Lucrarea a fost compusă în anii 1896 – 1897 și în pofida vârstei fragede a lui George Enescu (aproximativ 15 ani), partitura denotă maturitatea componistică deosebită, revelată în construcția formei, coerența discursului muzical și pedanteria orchestrației.

Interpretarea partiturii solistice îi revine studentei masterande Meda Stanciu (clasa prof. univ. dr. Dorina Mangra).

În continuarea evenimentului, publicul va avea ocazia să audieze Triplu Concert pentru vioară, violoncel și pian în do major, op. 56 de Ludwig van Beethoven în interpretarea tinerilor și talentaților artiști Francesco Ionașcu (vioară), Ion Storojenco (violoncel), Luca Toncian (pian) și Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68, de Johannes Brahms. La pupitrul dirijoral se va afla cunoscutul muzician Cristian Sandu, cadru universitar la Academia de Muzică din Cluj. Intrarea este liberă.

Posted in Evenimente ANMGD