Jazz is Classic

Sala STUDIO a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, joi, 6 aprilie 2017, ora 19:00

„Jazz is Classic” este o abordare fascinantă și îndrăzneață într-un concept ce readuce în fața publicului fuziunea specială care se poate naște între jazz și muzica clasică. Violonistul Cornel Bucșa, alături de Bigg Dimm A’Band Chamber Ochestra propune un concert în stilul anilor ’50, perioadă în care au fost realizate legendarele înregistrări din seria „Charlie Parker with strings”. Supranumit „Bird”, emblema be-bopului, acesta dezvăluia prin prin noua abordare o altă latură a personalității sale. Asemenea marelui saxofonist american, violonistul Cornel Bucșa propune integrarea improvizației spectaculoase a stilului be-bop în bogăția orchestrației pentru ansamblu de coarde cu o sonoritate asemănătoare muzicii de film.

Violonistul Cornel Bucșa provine dintr-o familie cu tradiție muzicală. S-a remarcat prin participările în diferite ansambluri de muzică clasică (formații camerale). A participat la concursuri naționale, câștigând numeroase premii, printre care premiul I în anii 2005 și 2006 la Concursul Național J. S. Bach. Cornel a fost însă interesat de jazz chiar din perioada liceului, explorând improvizația.

Cornel Bucșa a studiat la Facultatea de Interpretare Muzicală a Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj. A continuat masterul în jazz la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Mircea Tiberian. Cu această ocazie, Cornel întâlnește talentați jazzmeni care activează în București și are ocazia de a participa în concerte alături de Cătălin Milea, Sorin Zlat, Marius Vernescu, Alex Man.  Iată ce spunea profesorul său după parcurgerea celor doi ani de master, interval în care a reușit să ajungă, în 2015, cu formația sa Hot Club de Cluj, marele câștigător în concursul de jazz al Festivalului de la Sibiu:

“Cu un remarcabil simț al improvizației, Cornel Bucșa a acceptat provocarea de a cânta jazz la vioară. Este unul dintre puținii care reușesc să integreze în muzica sa frazarea, articulația, armonia specifică muzicii de jazz și să cânte chiar ca un saxofonist.”- prof. univ. dr. Mircea Tiberian, București.

,,Jazz is Classic”- varianta Cornel Bucșa – vă propune o formulă de cvintet cu tânărul violonist ca lider, alături de Enyed Karoly – pian, Tibi Menyhardt – contrabas, Aron Ferencz – baterie și Tudor Gliga – chitară.

„Jazz with strings” capătă consistența sonoră necesară unui asemenea proiect cu participarea Bigg Dimm A’Band sub bagheta dirijorului lect. univ. dr. Răzvan Metea.

Formația de tineri muzicieni ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj a fost alcătuită în anul 2010 și a avut în componență, de-a lungul timpului, în jur de 25 de instrumentiști. Ansamblul a oferit studenților variate posibilități de exprimare și de studiu, pe lângă cele ale muzicii clasice. Publicul clujean și-a manifestat interesul pentru variantele inedite ale unor teme din repertoriul internațional oferite de Bigg Dimm A’Band, formație capabilă să abordeze o paletă largă de genuri muzicale. Deși repertoriul lor este vast și diferit ca stil (swing, blues, be-bop, bossa-nova, pop-jazz, funk, jazz fusion etc.), concertele se desfasoară în general sub o amprentă tematică.

Recitalul propus de această dată are ca punct de plecare temele standard ale jazzului, din perspectiva îmbogățirii armonice prin aranjamentele realizate pentru orchestră de coarde. Sursa de inspirație – „Jazz with strings”, Charlie Parker (1949-1953).

Posted in Evenimente ANMGD