Expoziţie de pictură : Gagyi Botond – Splinter

Expoziţie de pictură
Gagyi Botond – Splinter
Galeria Casa Matei
28 martie – 9 aprilie 2017
Vernisaj: 28 martie 2017, ora 19

Gagyi Botond: Splinter

Picturile lui Gagyi Botond, deși par imagini suprareale, nu reprezintă o lume de vis, ci sunt construite din elemente foarte cotidiene. Artistul face parte din generația tânără care se inspiră dintr-o lume determinată de internet, social media. Detaliile din viața cotidiană, găsite în mod random (încărcate de un alt user) reprezintă punctul de pornire. Scoase din contextul original, filtrate prin memoria vizuală și experiențele artistului, ele devin o altă imagine, o realitate specifică, artificială.

Acest pelerinaj din imagine în imagine l-a condus pe Gagyi Botond la găsirea limbajului său vizual personal. Caracterul de colaj al lucrărilor sale se datorează tocmai acestui fapt: juxtapunerea ironică, de multe ori în mod paradoxal, a elementelor extrase, decontextualizate, plasarea lor într-un spațiu deconstruit, fără noțiune de timp. Deși creează un context nou, o realitate artificială, aspectul lor fragmentat rămâne constant.

Picturile sale reprezintă instantanee, „snaphot”-uri ale unei explozii inovative și bogate – atât în privința formării suprafeței, cât și din punct de vedere cromatic – în care artistul introduce elemente fine, de multe ori abia perceptibile, ale figurativității, destinate ca puncte de reper pentru public. Această lume fragmentată, care totuși devine un întreg nou, oferă privitorului o senzație vizuală persistentă: nuanțele colorate de gri, contrapunctate de tonuri vibrante, de multe ori aproape neon, parcă rămân arse pe retina noastră.

În arta lui Gagyi Botond privitorul are o senzație de ambiguitate din mai multe motive: asocierea curajoasă a elementelor juxtapuse sub formă de colaj, spațiile deconstruite care se lărgesc și se îngustează, și chiar mai accentuat, imaginile care folosesc iluminarea artificială și naturală deopotrivă. Picturile sale, în complexitatea lor vizuală, fiind bogate în detalii tehnice și cromatice, ne îndeamnă la meditare, contemplare, și chiar dacă nu le înțelegem în totalitate vom putea construi propria poveste bazată pe fantezia și experiența noastră. Tocmai din acest motiv compozițiile fără narativitate, care fac posibile interpretări subiective, sunt întotdeauna în stare să spună ceva nou privitorului.

Portik Blénessy Ágota

Posted in Evenimente UAD